Aktivity žiakov našej školy

          • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI (OLOV) - krajské kolo v Poprade

          • Dňa 16. apríla 2024 (utorok) sa v priestoroch Strednej športovej školy v Poprade konalo krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV). Ide o národný športový projekt pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) určený primárne pre žiakov a žiačky II. stupňa základných škôl. Súťažilo sa individuálne, avšak výsledky boli vyhodnococané tímovou formou. Družstvá boli zložené systémom chlapec - dievča z každého ročníka ZŠ (od 6 po 9. ročník). Spomedzi všetkých škôl v rámci okresu sme boli jediná základná škola, ktorá reprezentovala farby mesta Levoča. Naša škola sa po úspešnom absolvovaní predošlých kôl zúčastnila na tomto podujatí v tomto zložení: 

            6. ROČNÍK = Diana Minďašová a Andriy Kariachka

            7. ROČNÍK = Tea Matalíková a Michal Hossa

            8. ROČNÍK = Anna Kozak

            9. ROČNÍK = Alexandra Karasová a Samuel Čumita 

            Žiaci a žiačky podali výkony na hranici svojich možností a aktívnym prístupom vzorne reprezentovali nielen školu ale aj mesto Levoča.  

          • MCDONALD'S CUP - okresné kolo

          • V Spišskom Podhradí sa konalo okresné kolo McDonald's Cupu mixovaných družstiev vo futbale, kde sa zúčastnilo celkovo 10 tímov. Atmosféra bola naplnená rivalitou a vzrušujucími súbojmi. Tímy súťažili o víťazstvo a postup na krajské kolo súťaže. Podujatie spojilo spolužiakov a školy, užili si športový deň a získali mnoho pekných spomienok.

          • Okresné kolo Biologickej olympiády

          • Okresné kolo Biologickej olympiády v kategórii,,E”- botanika, zoológia a geológia, sa uskutočnilo 11.04.2024 u nás na našej škole. V kategórii zoológia - Oliver Pavlenda a Alex Pjaták sa umiestnili na prvom a druhom mieste a postúpili do Krajského kola v Prešove. V kategórii botanika sa Sofia Rimska umiestnila na druhom mieste a taktiež postupuje do Krajského kola v Prešove. Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim gratulujeme. 

          • GLOBÁLNA INICIATÍVA - TÝŽDEŇ MOZGU 2024

          • Ako udržiavať mozog aktívny ?  

            Akákoľvek aktivita mu prospieva – komunikácia, pestovanie koníčkov, spoločenské hry, učenie cudzích jazykov, šport, vyvážená strava, kvalitný spánok.....

            Výkon pamäti sa môže vekom znižovať, preto ju treba stále trénovať a udržiavať v aktivite.

            Druháci a tretiaci si trénovali pamäť počas celého týždňa rôznymi vedomostnými súťažami, rébusmi, krížovkami, sudoku, vyfarbovaním, tvorením rýmov či básničiek, čítaním s porozumením, rôznymi aktivitami z knihy "Ako si zlepšiť pamäť".... zahrali si hru MÝTUS - FAKT.

            Akciu zastrešuje Slovenská Alzheimerova spoločnosť a Centrum MEMORY. 

            Pridajte sa aj vy.  

          • DETSKÝ MARATÓN „ČÍTAJME SI“

          • V školskej knižnici sme privítali 7. B, ktorá sa ponorila do deja knihy Lebo musím od Gabriely Futovej. Mohli nahliadnuť do života dieťaťa s mamou, ktorej povolaním je písanie populárnych kníh. Aktívny oddych v rámci hodiny literatúry sme po náročnom Testovaní 9 dopriali aj žiakom 9. A s knihou Na vine sú hviezdy autora Johna Greena. Dospievajúci čitatelia môžu vďaka tomuto titulu pocítiť krutosť života, ktorý sa zahral s osudom hlavnej hrdinky 15-ročnej Hazel Grace a venoval jej vedou zatiaľ málo poznanú formu rakoviny. Žiaci z 9. B čítali Chlapec v pásikavom pyžame od Johna Boynea. Tento titul sme vybrali pre ich fascináciu historickým obdobím 2. svetovej vojny. Všetky 3 tituly odporúčame, pretože veríme, že majú veľký potenciál zaujať široký okruh ľudí. Čítajú sa ľahko, hoci niektoré témy sú veľmi vážne. Pri tejto príležitosti sme žiakom spropagovali zámery a cieľ Linky detskej istoty, organizátora podujatia, v rámci ktorého čítali v uplynulom týždni deti na celom Slovensku. Žiaci dostali letáčiky, nálepky s logom a záložky s popisom foriem kontaktu s odborníkmi, ktorí im chcú nonstop anonymne a bezplatne pomôcť pri zvládaní stresu, neriešiteľných situácií v školskom, domácom alebo voľnočasovom prostredí.

            Veríme, že sa žiakom toto podujatie páčilo.

          • DEŇ VODY V KNIŽNICI JÁNA HENKELA V LEVOČI

          • Čítanie z kníh Vodné dobrodružstvá a Príbeh vody. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o spotrebe vody a o kolobehu vody. Záver si spestrili aktivitou "chytanie" rybičiek. Za toto super popoludnie ďakujeme Ivane Maľákovej. 

            Detská organizácia FÉNIX

          • FÉNIX A NÁVŠTEVA ČAROVNEJ ZÁHRADY

          • Pletenie veľkonočných korbáčov, hľadanie pokladov v bútľavých vŕbach (deti tam našli veľa vedomostí a zaujímavosti), ochutnávka čarovného nápoja a úžasných jednohubiek - to všetko počas slnečného, trošičku chladného popoludnia. Čarovná záhrada prajeme veľa takýchto náučných, fajnových stretnutí.

          • DOWNOV SYNDRÓM

          • Všetci sme rozdielni a zároveň rovnakí. Zaslúžime si rovnaké príležitosti, zaobchádzanie aj miesto v spoločnosti. Zahoďme stereotypy, spojme naše odlišnosti a vykročme spoločne k inklúzii

            21. marca 2024 = PONOŽKOVÁ VÝZVA s deťmi 1.stupňa

            Viac sa dočítate na stránke - Spoločnosť Downovho syndrómu. 

          • BASKETBAL - OKRESNÉ KOLO ŽIAČOK

          • Dňa 15.03.2024 sa konalo OK v basketbale žiačok. Súťaže sa zúčastnilo 9 družstiev, ktoré boli rozdelené do troch skupín. Hralo sa v skupine každý s každým. Víťazi jednotlivých skupín postúpili do finálovej trojky, kde sa opäť hralo systémom každý s každým. OK vyhrali žiačky našej školy v zložení Tea Matalíková, Alexandra Karasová, Zuzana Süčová, Sofia Kožuchová, Simona Hutníková,  Zuzana Valentová, Karin Červrňáková. Blahoželám k úspešnej reprezentácii školy a prajem veľa úspechov v krajskom kole. Žiačky na súťaž pripravovala Mgr. J. Pichová.

            Napísala Mgr. J. Pichová.

          • POKOJNÉ VEĽKONOČNÉ SVIATKY!

          •           20170329-IMG_4969           

             

            Keď jarné kvety kvitnú a slnko teplo hreje,             

            tak príroda svoju náruč každému dopraje.

            Želáme Vám krásnu Veľkú noc a radosť                                    

            z každého prežitého jarného dňa.

             

            Krásne, radostné a pokojné dni počas veľkonočných  sviatkov,

            veľa životnej pohody v ďalších dňoch zo srdca želajú

            všetci zamestnanci ZŠ, Francisciho 11, v Levoči. 

             

          • Tenis do škôl

          • Tenis do škôl je projekt Slovenského tenisového zväzu, ktorý vznikol z úsilia STZ v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Štátnym pedagogickým ústavom a Metodicko-pedagogickými centrami MŠVVaŠ SR. Od školského roku 2008/2009, kedy bol tenis zaradený do učebných osnov, sa do projektu zapojilo 650 základných škôl.

            Hlavné myšlienky projektu Tenis do škôl sú:

            - zatraktívniť hodiny TV na prvom stupni ZŠ,

            - motivovať deti k pravidelnému športovaniu,

            - umožniť žiakom oboznámiť sa so základnými zručnosťami tejto hry.

            Vyučovanie hodín telesnej výchovy a športu zameraných na tenis prebieha na základe vypracovaných metodických materiálov, vďaka čomu sa žiaci 2. ročníka našej školy naučia základy tenisu.

          • "V krajine kníh" s autorkou Lenkou Šingovskou

          • Tretiaci sa  stretli s vydavateľkou a autorkou detských kníh Lenkou Šingovskou. Lenka predstavila knihy z projektu Slovensko - krajina plná tajomstiev. Zaujímavo porozprávala ako vznikali jednotlivé knihy a vyzývala deti, aby  sa zapájali do diskusie vlastnými zážitkami  počas cestovania po Slovensku. Možno sa v novej knihe objaví niečo z dnešného stretnutia na tému "čo nám najviac chutí u starých rodičov"

            Ďakujeme Knižnici Jána Henkela v Levoči  a p.Ivane Maľákovej za pozvanie.

          • Šaliansky Maťko - okresné kolo

          • Tradícia prednášania slovenských povestí znova ožila aj v tomto školskom roku. Víťazky školského kola - v 1. kategórii Nelka Máliková z III. B, v 2. kategórii Karinka Kavuličová z V. A a v 3. kategórii Nelka Podzemská zo VII. B, reprezentovali našu základnú školu v okresnom kole súťaže "Šaliansky Maťko”. Výhodu domáceho prostredia využili najlepšie, ako vedeli, urobili nám dobré meno medzi ostatnými školami a my veríme, že sa spolu s nami a ich najbližšími budete tešiť z ich úspechu. V 1. kategórii sa Nelka Máliková umiestnila na krásnom 2. mieste a v 3. kategórii nás bude Nelka Podzemská reprezentovať z 1. miesta aj v krajskom kole. Veríme, že porotu a ostatných účastníkov poteší svojím výrazným prejavom a talentom, ktorým nepochybne oplýva a ďalej ho svedomito rozvíja. V jej prípade ide o posledný ročník, v ktorom nás môže zastupovať v tejto súťaži, preto jej silno držíme palce. Ďakujeme všetkým recitátorkám!

          • Beseda s poľovníkmi

          • V stredu 21. februára tretiaci zažili zaujímavé rozprávanie o lese, lesných zvieratách, ochrane prírody... Prehĺbili si svoje vedomosti z prírodovedy a ukázali svoje zručnosti v teste. 

            Ďakujeme poľovníkom a lesníkom Igorovi a Dávidovi.